Futópad használati tanácsok

Futópad használati tanácsok

Ezt az oldalt akkor érdemes elolvasnia, ha olyan tanácsokra kíváncsi, amit egy elektromos futópad szerviz adhat több mint tíz éves tapasztalatait összegezve azoknak, akik szeretnék megelőzni az idő előtti meghibásodásokat és a lehető legtovább élvezni gépüket.

A hosszabb élettartam egyik fontos befolyásoló tényezője, hogy a futószőnyeg és a futólap közötti súrlódást mennyire sikerül alacsony szinten tartani futás közben. Vannak olyan felső kategóriás gépek, melyek gyárilag rendkívül alacsony súrlódású futószőnyeggel és futólappal vannak szerelve és egyáltalán nem igényelnek karbantartást. Néhány géptípusnál (főleg LifeFitness padoknál) beépített önkenő rendszer biztosítja a könnyű futást. Az otthoni gépek nagy részénél a súrlódás csökkentő olajozást a gép tulajdonosának kell elvégeznie rendszeresen. Ehhez érdemes jó minőségű kenőanyagot használni, amellyel a súrlódás csökkenthető. A kenőanyag lehet futópad kenő szilikonolaj, nagyobb strapának kitett gépeknél (heti 5 óránál nagyobb futásteljesítmény felett) nagyobb teljesítményű szilikonolaj vagy teflontartalmú kenőanyag. Fontos, hogy ásványi és növényi olaj alapú kenőanyagokat NE használjunk, mert károsíthatják a futószőnyeg anyagát és a vége akár idő előtti futószőnyeg kirepedezés is lehet. Időnként ellenőrizzük a futószőnyeg és a futólap kopottsági állapotát is. A szőnyeget megemelve nyúljunk be alá, és a futólapot végigtapintva ha simának érzi, nincs baj, ha hosszanti bordákat érez, lazítsa ki a futószőnyeget és nézze meg, mennyire kopott el a futólap futófelülete. Túlzott kopás esetén megnő a súrlódás, ami a motor és az elektronika túlterhelését okozhatja. (Egy átlagos otthoni futópad szőnyegének élettartama kb. 5000km, ami rendszeres kenéssel meghosszabbítható, kenés nélkül a felét sem éri el.) A megfelelő kenőanyag kiválasztásában segíthet széles választékunk: FUTÓPAD KENŐANYAGOK 
Hamarosan elkészül videofilmünk, amellyel segítünk az egyszerű, gyors és tiszta futópad kenés bemutatásával.

A másik fontos dolog a túlterhelés megelőzése. Ennek egyik tényezője a futószőnyeg súrlódás, tehát ha ezt minimalizáltuk a rendszeres kenéssel, és nincs megkopva sem a futószőnyeg, sem a futólap, akkor a következő dolgokra figyeljünk:
Ha kisebb teljesítményű (3LE csúcsteljesítmény alatti) futópadja van, lehetőleg 30-40 percnél hosszabb edzést ne tervezzünk be. Ha hosszabb edzésre van szükség, vagy a futópadot egyszerre többen használják két használat között érdemes legalább annyi időt pihentetni a gépet, amennyit előtte futott rajta. A hosszabb edzések végén mielőtt kikapcsoljuk a gépet, járassuk néhány percig üresjáratban 5-8km/h sebességgel a gépet, hogy le tudjon hűlni a motor.

Harmadikként nézzük a sebességből adódó terhelést:

Elektromos futópad javítás után kitisztítva

Ha alaposan megnézi ezt a képet, láthatja, hogy a motor hűtését a motor tengelyére szerelt ventillátor biztosítja. Innen könnyen belátható, ha a futópad alacsony sebességgel megy, az alacsony motorfordulat miatt a motor hűtése is jóval gyengébb mint magasabb sebességfokozaton. Kevesen gondolják, hogy a gép maximális sebességéhez közeli tempóban való futás kevésbé terheli túl a gépet, mint az alacsony tempójú séta. Nagy sebességnél a futás repülő fázisában - amikor egyik láb sem éri a futószőnyeget - gyakorlatilag terhelés nélkül tud "pihenni" a gép. Ez gyaloglásnál kimarad. Illetve futáskor a nagyobb fordulatszám miatt a motor lendkereke is több energiát tárol, ami a szőnyegre érkezés pillanatában segít a terhelés kiegyenlítésében. Sétatempónál ez az energia is nagyságrenddel alacsonyabb. Mivel forgó mozgásról van szó, így a fordulatszám (vagyis a futószőnyeg sebességének) csökkenésével négyzetesen arányos a perdület csökkenése.

A motor és a vezérlés terhelésének csökkentésében sokat segíthet a futópad dőlésszögének felemelésével. 

Elektromos futópad javítás után kitisztítva

Minél magasabb szögben használja a gépet, annál könnyebb lesz a motor dolga (pont annyival, mint amennyivel Önnek nehezebb lesz a futás vagy séta). Mindezek megértéséhez egy kis futópad fizika: Vízszintes padnál tisztán a motor ereje áll szemben a gravitációs erőből adódó súrlódással. Ha a dőlésszöget megváltoztatjuk, akkor a gravitációs erő megoszlik egy futófelülettel párhuzamos és egy merőleges komponensre. Ez két szempontból hasznos a gép számára: az egyik, hogy ha csökken a merőleges vetület a dőlésszög emelésével, nő a szőnyegtovábbítást segítő párhuzamos komponens. ÉS: amellett hogy belép a párhuzamos komponens, a merőleges komponens csökkenésével egyenesen arányosan csökken a súrlódási erő mértéke. Tehát a lényeg: minél magasabb a futópad dőlése, annál kisebb a túlterhelés valószínűsége.

Mindezek mellett talán a legfontosabb az otthoni futópadok (és minden permanens mágneses DC motorral szerelt futópad) esetében a gép elindítása. A START gomb megnyomásának pillanatában NEM szabad a szőnyegen állni, mert ilyenkor a motor elindulásához tehermentesnek kell lennie a szőnyegnek. Álljon terpeszben a két oldalfellépőre, és mikor a futószőnyeget már felgyorsította legalább 3km/h sebességre, akkor lépjen a mozgó szőnyegre!

Összefoglalva: indítás az oldalfellépőre állva, rendszeres szőnyegkenés, optimális használati idő, dőlésszög megemelése. 

A rendszeres kenés nyilvántartásához adunk egy kis segítséget:

Letölthető kenési napló PDF formátumban:

 

Cégünk megkezdte a futópad kenő szilikonolajak forgalmazást!

Még több információ a futópad kenőanyagokról

Megérkezett a legfrissebb fejlesztésünk eredménye: az új Nagyteljesítményű Futópad Olaj jelenleg 300ml-es kiszerelésben vásárolható meg, és hamarosan elérhető lesz a kisebb, 100ml-es kiszerelés is. Bevezető akcióként 300ml vagy a feletti rendelés esetén ajándékba adunk egy aplikátort, mellyel könnyedén, a futószőnyeg fellazítása, és kezének összeolajozása nélkül végezheti el a futópad kenését.

Futópad kenőolajat RENDELEK!

Futópad élettartam növelő használati tanácsok